| 
  • If you are citizen of an European Union member nation, you may not use this service unless you are at least 16 years old.

  • You already know Dokkio is an AI-powered assistant to organize & manage your digital files & messages. Very soon, Dokkio will support Outlook as well as One Drive. Check it out today!

View
 

Økonomien af ukrypterede tekster

Page history last edited by Jens Guld 5 years, 2 months ago

Om økonomien i at lægge ukrypterede tekster på nettet.

Af Eric Flint

Oversat af Jens Guld

 

Oversætterens bemærkninger: I det 21. århundrede kan al musik, tekst og billedkunst kopieres og det sker så.  Hvordan kan kunstnere tjene til deres daglige brød, smør og marmelade under de omstændigheder. Meget få har tænkt tanker i den sag.  Omtrent det eneste sted på nettet, hvor nogen har tænkt overhovedet, er science fictionforlaget Baen Books (www.baen.com). Baen sælger ikke kun almindelige papirbøger men også bøger i elektronisk format (Webscriptions). Desuden foræres en del lidt ældre tekster væk (Free Library). Science fictionforfatteren Eric Flint har været primus motor i den side af forlagets virksomhed.

 

Jim Baen og jeg oprettede Free Library for omkring halvandet år siden. Idet vi ser væk fra de forskellige politiske og filosofiske sider af sagen, som er behandlet andetsteds, så har Free Library også et praktisk islet. Som i al korthed er, at det netto netto vil øge en forfatters salg, hvis han har titler i Free Library.

Hvad jeg mener med "netto netto" er blot dette: En forfatter har  en meget større chance for at få øget salg end for at miste salg. Bliver man bedre kendt ved at have bøger i Free Library, er det ekstra salg større end det mistede salg.

Forretningsmæssigt set er teorien bag Free Library, at det på sigt er til fordel for en forfatter at have et antal gratis eller billige titler, der er umiddelbart tilgængelige for publikum. Når vi ser bort fra de få almindeligt kendte forfattere, så er enhver forfatters største fjende publikums uvidenhed om ham/hende. Selv velkendte science fiction-forfattere er kun kendte af en lille procentdel af de potentielle science fiction læsere. De fleste læsere, selv de der har hørt om pågældende forfatter, ignorerer simpelthen vedkommende.

Hvorfor? I de fleste tilfælde slet og ret fordi de ikke ved noget om forfatteren og er uvillige til at bruge 7-28 dollars blot for at eksperimentere. Så de holder sig til de forfattere, de er kendt med.

Free Library giver ganske som de almindelige offentlige biblioteker eller for den sags skyld boglånende venner mulighed for at folk kan afprøve en ny forfatter gratis, FØR de lægger kontanter på bordet.

Det var ideen med Free Library, da jeg først oprettede det. Da jeg dengang ingen erfaring havde, støttede jeg mig til sund fornuft og til Jim Baens dømmekraft som gammel forlægger.

Nu efter at Free Library har været åbent i halvandet år, har vort oprindelige sjus vist sig at holde i praksis. Erfaringerne med Free Library viser klart, at den traditionelle "krypterings/politianmeldelses"  model, der følges af den allerstørste del af forlagsindustrien ikke blot er uheldig set fra den personlige friheds vinkel, den er slet og ret ubegavet.

Dette essays formål er at påvise dette ved hjælp af fakta.

Lad mig begynde med at stille et simpelt spørgsmål. Er der nogen, der har virkelige beviser for at fri adgang til lovlige eller ulovlige tekster på nettet rent faktisk har skadet nogen forfatter økonomisk?

Hele begrundelsen for kryptering hviler netop på denne antagelse. En antagelse som aldrig er blevet dokumenteret eller demonstreret, men som tværtimod  tit og ofte er blevet betvivlet.

Jeg vil her så tvivl om den atter en gang. Her er et antal kendsgerninger, som læseren kan overveje:

1) Den første titel, der indlemmedes i Free Library, var min roman Mother of Demons. Det var min første udgivne roman, som udkom i september 1997. Da den blev indlemmet i Free Library i efteråret 2000, var 9,694 eksemplarer af romanen blevet solgt og bogens sell-through var 54%.

Her halvandet år efter at bogen har været gratis tilgængelig på nettet for alle, der ønskede den uden betingelser og dumme spørgsmål, har Mother of Demons i følge Baen Books solgt omkring 18,500 eksemplarer med et sell-through på 65%.

(En sidebemærkning om amerikansk forlæggerterminologi. "Sell-through" henviser til den procentdel af de afsendte bøger, der rent faktisk er blevet solgt. Mange bøger sælges aldrig, men returneres til forlaget. Sell-through udtrykkes som en procent. Nettosalg er i realiteten det samme som sell-through men skrives som et absolut tal. Oversætteren).

Jeg ville gerne om nogen kunne forklare mig, hvordan en næsten-fordobling  af salgstallet og en forbedring af sell-through på 11% kan have skadet mig som forfatter. Det modsatte er faktisk tilfældet. Mother of Demons begyndte sit liv som en typisk første-roman med meget beskedent salg og sell-through. I dag har den solgt bedre end gennemsnittet og sell-through er meget bedre end gennemsnittet. Og denne ændring skete samtidig med at bogen var gratis til rådighed på nettet.

Bevares, det meste af forbedringen skyldes ikke Free Library. Den skyldes utvivlsomt, at jeg er blevet bedre kendt som forfatter i mellemtiden. Alligevel, det er umuligt at sige at Free Library har skadet mig på nogen måde. Tværtimod tror jeg, at der er al mulig grund til at tro, at den øgede PR som Free Library har givet mig, har hjulpet salget af denne bog såvel som salget af mine andre bøger.

Og den PR er forresten betydelig. Det faktum at tilstedeværelsen af  Mother of Demons i Free Library ikke synes at have skadet salget, for at sige det mildt, skyldes ikke at Free Library fører en hensygnende tilværelse. Faktisk tværtimod. Der var mere end 130,000 besøg på Free Library i sidste kvartal af 2001 - næsten 1,500 per dag.

Til dato har min bedst sælgende titel (som solo-forfatter) været romanen 1632. Denne bog udkom i hardcover i februar 2000 og blev genudgivet som paperback i  februar 2001. Jeg anbragte den i Free Library samtidig med at den udkom som paperback.

I dag, mere end et år senere, har paperback-udgaven af 1632 haft et nettosalg på omkring 34,000 eksemplarer og et sell-through på 88%. Hvis tilstedeværelsen af bogen som gratis download har skadet mig, så vil jeg gerne vide hvordan.

Lad os også se nærmere på hvordan det gik med en anden titel i Free Library, An Oblique Approach, en roman jeg skrev sammen med David Drake og som er det første bind i Belisarius-serien. Jeg tror, at disse tal demonstrerer Free Librarys virkning klarere en nogen andre.

An Oblique Approach indgik i Free Library nogle få dage efter Mother of Demons - dvs. at den nu har været tilgængelig i halvandet år. Romanen udkom første gang som paperback i marts 1998 (der var ingen hardcover-udgave). Her er tallene for denne roman begyndende med den første periode hvorfra der er tal og sluttende med den sidste periode der er tal for. Den første kolonne angiver perioden, den anden nettosalget til og med denne periode, den tredie periodens sell-through og den fjerde og sidste kolonne indeholder periodens nysalg:

 

Periode                       Nettosalg        Sell-through    Nysalg   

Juli-Dec  1998               30,431             70%            30,431   

Jan-June  1999              35,977             80%             5,546     

Juli-Dec  1999                36,812            78%                 835 

Jan-Juni  2000                37,607            77%               795   

(An Oblique Approach indgik i Free Library midt i denne periode)                                

Juli-Dec 2000                 39,268            77%             1,161   

Jan-Juni 2001                 41,172            77%             1,904   

 

De mest interessante og usædvanlige af disse tal er dem yderst til højre, dem i kolonnen "Nysalg".  Fra begyndelsen af har An Oblique Approach haft et udmærket sell-through, så det vil være mærkeligt at se nogen forandring her, da gennemsnittet for science fiction paperbacks i industrien som helhed kun er 50% og snarere nærmere ved 40%. Kort sagt, når det drejer sig om sell-through, klarer An Oblique Approach sig næsten dobbelt så godt som gennemsnittet.

Tallene for det samlede salg er heller ikke særlig overraskende. Et salg på omkring 30.000 eksemplarer kort efter udgivelsen af en bog er ikke noget særsyn selvom det er godt gået for en paperback titel. Den gennemsnitlige paperback sælger normalt omkring 15,000 eksemplarer, men det faktiske tal har formentlig været lavere i flere år på grund af et vigende marked. Og da det er en almindelig erfaring at 80% af en bogs salg sker i de første tre måneder, er det ikke forbavsende, at salget er koncentreret i denne periode. I den næste periode, januar-juni 1999, havde romanen  et pænt salg af mere end 5000 eksemplarer. Derefter...

Det der normalt sker er dette. Et år efter at bogen er udkommet, ryger salgskurven ned gennem gulvet og salget  svinder  stille og roligt. Og ganske rigtigt, i tredie og fjerde periode sælger An Oblique Approach betydeligt under 1000 eksemplarer per periode - henholdsvis 835 og 795, idet den viser den forventede langsomme og støtte salgsnedgang.

Det er hvad der derefter sker, der er det interessante. Fordi, alt taget i betragtning, skulle tallene for disse følgende "Nysalg" være faldet støt. Langsomt måske, men hvad der i hvertfald ikke skulle være sket, er den pludselige stigning af salget, en stigning som fortsætter i den følgende periode.

Og dette kan ikke, som den kraftige stigning i salget af Mother of Demons måske kan, forklares som et resultat af at jeg er blevet en mere kendt forfatter. David Drake, og ikke jeg, står som hovedforfatteren af An Oblique Approach og David har været en velkendt science fiction forfatter i 20 år. Bevares, min øgede popularitet som forfatter har utvivlsomt været årsag til en del af denne stigning, ganske som den kendsgerning at David Drakes populære Lord of the Isles og With the Lightnings serier begyndte at udkomme i denne periode utvivlsomt også har tiltrukket nogle læsere.

Men... men...

Vrøvl! Mellem januar-juni 2000 perioden og den tilsvarende periode et år senere, er denne titels nysalg pludselig næsten 250% højere (239% for at være nøjagtig: 1904 sammenlignet med 795). Og bogen havde altså været på markedet i to år og var meget hinsides den bedstsælgende periode.

Hvad var der sket i mellemtiden? Jeg kan naturligvis ikke "bevise" noget, men det forekommer mig indlysende, at An Oblique Approach'es indlemmelse i Free Library i efteråret 2000 forklarer det meste af mersalget. Det er absurd at påstå, at tilstedeværelsen af bogen som gratis download på en eller anden måde har skadet dens salg! Jeg kan forsikre om, at de fleste forfattere vil elske at se en to år gammel titel pludselig begynde at øge sit salgstal.

Det er forresten værd at bemærke at seriens andet bind, In the Heart of Darkness, viser samme mønster. In the Heart of Darkness blev indlemmet i Free Library samtidig med An Oblique Approach, altså for halvandet år siden. I den sidste periode før den fremkom i Free Library (januar-juni 2000), solgte Heart of Darkness 1,704 eksemplarer. I den samme periode året efter solgte den 1,886 eksemplarer.

Denne forskel er bestemt ikke så dramatisk som forskellen i salgstallene for An Oblique Approach og endnu mindre  dramatisk end de næsten fordoblede salgstal for Mother of Demons. Alligevel, at salgstallene i det hele taget steg i stedet for at falde er betydningsfuldt.

Før jeg går videre til næste punkt, vil jeg bruge lidt tid på at understrege betydningen af disse KONTANTE KENDSGERNINGER. Jeg skriver med store bogstaver, fordi de mennesker, der argumenterer til fordel for kryptering og politianmeldelser aldrig fremkommer med hårde kendsgerninger. Harlan Ellison, for eksempel, skriger at han har "Tabt salg!" på grund af piratering - men så vidt jeg ved, har han ikke een eneste gang forsøgt at bevise at dette er sandt (Ellison har ført sag mod AOL, fordi en af hans beundrere indskannede en af hans bøger og lagde den på nettet hos AOL. Oversætterens anmærkning.). Ikke een eneste gang har han gjort mere end endeløst at gentage, at eftersom en af hans titler har været piratkopieret, så må han derfor have mistet salg på denne titel.

Jeg vil mene, at mine tal viser, hvor absurd denne påstand er. At en kopi er gratis tilgængelig betyder ikke nødvendigvis at salget vil tage skade. Tværtimod vil salget snarere stige af den simple grund, at gratis eksemplarer (lad os kalde dem gratis smagsprøver) ofte er hvad der skal til for at få folk til at købe noget.

En anden analogi viser sagen endnu klarere. Alle der har købt en bil, den være sig ny eller brugt, ved at en af bilsælgernes almindelige salgsteknikker er at lade kunden prøvekøre bilen. Så langt fra at bekymre sig om at prøvekørslen betyder ekstra kilometer på speedometeret, lægger bilforhandlerne i stedet vægt på at det ofte er prøvekørslen, der får handelen til at gå i orden.

Får den altid kunden til at købe? Naturligvis ikke. I de fleste tilfælde foretager folk prøvekørslen og går derefter deres vej. Begynder bilhandleren så at vånde sig om "tabt handel" eller at klynke over kilometertallet på den nye bil?

Nej, nej. Bilhandleren trækker blot på skuldrene, hvor der handles der spildes, og tilbyder den næste kunde en prøvetur. Men hvis bilforhandlerne fulgte den åndsformørkede praksis som de fleste forlæggere (og så vidt jeg ved hele pladeindustrien), ville de strengt forbyde alle så meget som at sidde i en af deres biler og endnu mere at køre i den, medmindre de allerede havde fået betaling for den.

Jeg vil overlade det til læseren at forestille sig hvor længe en sådan bilforhandler ville forblive solvent. Beklageligvis er de sølle bilforhandleres snusfornuft hinsides den påstået sofistikerede forlagsindustris fatteevne.

Set fra en praktisk synsvinkel betragter jeg Free Library som en litterær prøvekørsel. Og forresten, jeg har fået mange breve fra folk, der har fortalt mig, at det netop var sådan de endte med at købe en af mine bøger. De havde hørt om mig, men var ikke sikre... så afprøvede de en af mine romaner (og/eller en roman af en anden forfatter) i Free Library og var glade for resultatet.

Alle bør også huske, at de gratis titler i Baen Free Library har to store fordele frem for piratkopierne:

a) De er alle umiddelbart tilgængelige på en velkendt, velaverteret og STABIL netside. Jeg understreger "stabil", fordi det er en  monumental hovedpine at finde piratkopier. Af indlysende grunde har piratsiderne det med hele tiden at forsvinde. Faktisk, hver gang jeg taler offentligt om disse ting, opfordrer jeg tilhørerne (I må meget gerne være mine gæster i denne sag) at afprøve mine påstande ved at gå på nettet og forsøge at stjæle en af mine bøger (dem der ligger i Baen Free Library gælder selvfølgelig ikke, for de er ikke piratkopier). Og jeg fremsætter med stor selvsikkerhed den profeti, at de hurtigt vil opdage at det bøvl, de skal igennem for at finde en piratudgave af en Eric Flint roman (jeg ser her igen væk fra den lovlige kopi i Free Library), er mere end piratkopien er værd.

b) Bøgerne er, og også her meget i modsætning til det typiske piratprodukt, af god kvalitet, da de er blevet professionelt behandlede og kan downloades i ikke mindre end fem forskellige elektroniske formater. Og hvis læseren ikke allerede har læseprogrammet, leverer vi det også.

Forsøg at finde bare een piratkopi om hvilken det samme gælder, hvis du altså kan finde nogen i det hele taget. Som alle ved, der nogensinde så meget som har set på en piratkopi, så er de som regel dårligt indskannede, næsten ikke korrekturlæst og en lidelse at læse.

Og alligevel... og alligevel... på trods af at disse totalt lovlige kopier er let, bekvemt og gratis tilgængelige og også professionelt fremstillede, har du set, at jeg i ikke mindre end fire tilfælde ikke har kunnet påvise, at der er påført mig økonomisk skade som forfatter. Tværtimod, jeg har kunnet fremsætte stærke argumenter for at Free Library har hjulpet salget af disse bøger.

Kort sagt, meget lig en smart bilforhandler, tillader vi ikke kun folk at "prøvekøre"  vore skriverier, vi sikrer os, at demonstrationslokalet er rent og veloplyst og at produktet selv er skinnende og velpudset. Og lokalet ligger på et fremtrædende hjørne på en større virtuel hovedgade. Og det vil snart være velaverteret, fordi Baen Books vil anbringe reklamer for Free Library bagerst i mange af sine paperbacks.

2) Efter at vi oprettede Free Library, har jeg modtaget ialt 1,161 mails til mig "Bibliotekaren". Mere end 1000 breve på halvandet år, og jeg vil mene at groft regnet to trediedele af  brevene, i hvert fald et stykke over halvdelen, direkte siger at afsenderen som et resultat af at være blevet gjort bekendt med en forfatter gennem Free Library gik ud og købte en papirudgave af en af vedkommendes bøger. Og meget ofte et antal bøger.

Jeg skal straks indrømme, at disse vidneudsagn er rene anekdoter. Men faktum er stadigvæk, at jeg har over tusind anekdoter. Hvor mange anekdoter har Harlan Ellison som grundlag for sin nu bekendte (eller efter min opfattelse berygtede) retssag? Fem? Seks? Måske et helt dusin?

Hvad man ikke et eneste øjeblik bør overse er, at alles argumenter i denne diskussion udelukkende er baseret på anekdoter. Bortset fra mine, skynder jeg mig at sige. Mig bekendt er jeg den eneste forfatter, der har lagt  gratis titler på nettet og derefter sporet deres reelle virkning på salgstallene.

Forskellen er, at jeg kan fremføre et enormt antal anekdoter til at underbygge mine påstande. Mine modstandere kan i det højeste fremvise en håndfuld. Og den håndfuld er suspekt, fordi de baserer deres logik på den antagelse, at blot fordi en bog er blevet ulovligt kopieret, så har forfatteren derfor "mistet salg". Jeg tror at denne antagelse er yderst tvivlsom og at den først skal bevises.

Hold denne forskel in mente, for den er meget betydningsfuld. Ikke alle anekdoter er lige meget værd. Jeg kan pege på hundreder af breve, hvor en navngiven person direkte siger at "efter at have læst Bog X i Free Library, gik jeg ud og købte den". Hvorimod mine modstanderes anekdoter på ingen måde er konkrete. Hvad de reelt gør, er at påvise, at nogen har lagt en piratudgave et eller andet sted på nettet. Fint nok. Men deraf følger ikke at salg blev tabt. Hvem ved om personen, der hentede bogen ned, overhovedet ville have købt bogen? Skal mine modstanderes anekdoter have samme vægt som mine, i kvalitet om ikke i kvantitet, så må de fremvise udtalelser, hvor en bestemt person udtaler at han/hun havde til hensigt at købe Bog X, men ikke gjorde det, fordi de i stedet fandt en piratkopi. Jeg vil være overrasket, hvis Harlan Ellison har blot een anekdote af den slags.

3) Her er endnu en anekdote. Forrige april deltog jeg i en international konference i London, hvis emne var e-forlagsindustriens aktuelle situation. Tonen var i almindelighed pessimistisk og dermed i overensstemmelse med industriens almindelige tilstand.

Jeg var i realiteten inviteret af arrangørerne som djævelens advokat. I mine bemærkninger på konferencen erklærede jeg, at den grundlæggende hindring for e-forlagsvirksomhed var industriens tvangstanker med hensyn til kryptering. Det eneste fremgangsrige salgssted jeg kendte på det tidspunkt - Fictionwise.com kan nu føres på listen, så vidt jeg kan se - var Baen Books Webscriptions. Og det var netop fordi Baen ikke forsøgte at kryptere sine produkter og af den grund kunne sælge e-bøger både billigt og uden at volde kunderne sorg.

Jeg definerer "fremgangsrig" ud fra den eneste målestok, der betyder noget for mig som forfatter: Webscriptions betaler mig, i modsætning til alle andre elektroniske salgssteder som jeg kender til, pæne beløb i forfatterhonorar. På indeværende tidspunkt har jeg modtaget omkring $2,140 i elektronisk forfatterhonorar fra Baen Books for året 2000 (den sidste periode jeg har tal for).

Denne sum er selvfølgelig meget mindre end mine papirhonorarer, men kan dog ikke kaldes for pebernødder. Alle andre elektroniske salgssteder, som jeg kender til, betaler i modsætning hertil (i det omfang de overhovedet betaler) 2-cifrede honorarer. Min ven David Drake har tilladt mig offentligt at kundgøre, at af de af hans bøger, der ikke blev udgivet af Baen, gav den mest profitable $36,000 i papirhonorar og $28 for den elektroniske udgave. Og det er temmelig typisk selv for en godt sælgende bog, der udgives elektronisk.

I modsætning hertil tjente David omtrent det samme som jeg med hensyn til elektroniske honorarer fra Baen i året 2000. Jeg kender ikke det nøjagtige tal, men da mange af mine Webscriptions honorarer kommer fra titler, som jeg har skrevet sammen med David, er jeg sikker på at beløbene er ret ens.

Under konferencen modtoges mine udtalelser, i hvertfald under de offentlige møder, mest med pinlig tavshed. Men privat fortalte flere forlagsrepræsentanter mig, at de var enige, men også at det ville være umuligt at få forlagsindustrien til at opgive krypteringen. Hvorfor? Grundlæggende fordi erhvervslivets regnedrenge bare ikke kan tåle tanken om at - gisp - GIVE noget væk. Heller ikke hvis det vil være til deres fordel i det lange løb.

Der var en undtagelse. En herre fra et forlag, der fortrinsvis udgiver lærebøger, rejste sig og støttede min påstand. Han erklærede, at meget til alles overraskelse havde hans firma konstateret, at de lærebøger som de gjorde frit tilgængelige på nettet også havde det bedste salg.

4) Var det en enlig svale uden sommer? Næh, ikke helt. MIT Press opdagede det samme. En af mine venner sendte mig for kort tid siden et brev efter at have hørt direktøren for MIT i et radio talk show. Her er det relevante afsnit af hans brev:

"Her er lidt mere brændsel du kan lægge på bålet. I går på vej hjem fra arbejde lyttede jeg til "All Things Considered" på NPR lidt før 5pm CST. De havde en historie om MITs tilbud om at oprette en webside for de fleste af dets klasser og at oploade materialer ... ... til de enkelte kurser.

Foruden at det i sig selv var en interessant historie om gratis information på nettet, kom gæsten, Charles Vest, president for MIT, med en sidebemærkning om at når universiteters lærebogsforlag (som det på MIT) lægger gratis e-tekstkopier af deres nye lærebøger på nettet samtidig med at de udgiver papirversionen, STIGER salget af papirudgaverne.

Hvis det øger salget af noget så dyrt som en almindelig universitetslærebog...

OK, jeg stopper her. Jeg tror jeg har leveret tilstrækkelige beviser til at underbygge min påstand. Lægger man en eller nogle få af en forfatters titler gratis ind i Free Library, synes der ikke at være anden virkning, og slet ikke på sigt, end at øge kendskabet til forfatteren, hvilket indirekte om ikke direkte medfører øget salg af pågældendes bøger.

Jeg mener også - jeg vil lade det være op til hver enkelt at veje for og imod - at det placerer sådanne forfattere på hvad man kunne kalde englenes side i denne diskussion. For mig i det mindste er denne side af sagen endnu vigtigere end den materielle side. Det generer mig at se, hvordan magtfulde erhvervsinteresser har skamvredet ophavsretslovgivningen og trådt de personlige friheder under fode for at opretholde deres profitmargener. Og det så meget desto mere som deres profitproblemer skyldes deres egen dumhed og kortsynede grådighed.

Jeg vil forlade jer med en sidste anekdote. Napster beskrives naturligvis som den store skurk med hensyn til det såkaldte problem med ulovlige kopier på nettet. De breve jeg har modtaget som Free Librarys bibliotekar, handlede om bøger, ikke musik. Alligevel slog det mig hvor ofte - måske i hundrede breve - afsenderne nævnte deres erfaringer med Napster. Og i samtlige tilfælde erklærede at deres indkøb af CD'er øgedes som følge af Napster - simpelthen fordi Napster gjorde det muligt for dem at prøve musikerne af, hvorefter de købte musik de ellers ikke ville have været fristede til at købe, fordi CD'er er for dyre til at man kan købe dem for at afprøve musikken.

Comments (0)

You don't have permission to comment on this page.